Gourmetveggis for sene kvelder

Settingen er søndag kveld. Vi har nettopp kommet hjem fra hyttetur på fjellet. Gangen flyter over av halvvått regntøy, fulle bager og skitne fjellstøvler. Kjøleskapet ser nærmest tomt ut. Og vi er fysne. Utrolig fysne!

Det ser mørkt ut. Men i skapet har vi hvitløk, og på benken står en skål med krutonger laget en dag i uka som gikk. En ny titt i kjøleskapet avslører egg og en bunt med persille. På verandaen er det fortsatt noen urter som har overlevd hele sommeren. Her kan vi vel få til noe godt…

Når minstemann endelig sover og bagene er ryddet opp, kan vi til slutt sette oss ned med hver vår store skål. Nå faller dommen: Nam!! Skikkelig kosemat, og gourmetveggis man til og med orker å lage søndag kveld etter hyttetur.

Hvitløkssuppe med persilleolje og krutonger

Krutonger
Det å lage krutonger var mye lettere enn jeg trodde! Og det er en fantastisk bra måte å bruke godt brød som er blitt litt tørt og kjipt på.

2-3 dager gammelt landbrød eller lignende
olivenolje
eventuelt litt salt og pepper

Forvarm ovnen til 150 grader. Kutt brødet i terninger, de kan gjerne være i litt forskjellige størrelser. Spre terningene utover på et bakebrett og hell over litt olivenolje. Ha i ovnen til krutongene er sprø. Avkjøl.

Persilleolje
1 liten bunt bladpersille
1 dl god olivenolje

Kjør bladpersille og olivenolje sammen i en foodprocessor eller med en stavmikser. Sil blandingen gjennom en sikt, og hell over på en flaske. Smak eventuelt til med litt salt.

Hvitløkssuppe
1 hel hvitløk (10-12 fedd)
1 laurbærblad
noen kvaster friske urter (timian, rosmarin, salvie, eller lignende)
1 liter vann
1 ts salt
1 egg
2 eggeplommer
½ dl revet parmesan
nykvernet svart pepper
1-1,5 dl olivenolje

Skrell og grovhakk hvitløken. Ha i en middels stor kjele med urter, vann og salt. Kok opp, og la småkoke i 40 minutter. Ta ut urtekvastene, men la hvitløken være. Kjør gjerne suppen litt med stavmikser for å bli kvitt hvitløksbitene.

Så skal du lage en eggjevning til suppen. Pisk sammen egg, eggeplommer, parmesan og pepper. Mens du fortsetter å piske tilsetter du olivenolje i en tynn stråle (som om du lagde majones). Når olivenoljen er blandet i, tilsettes en stor øse av suppekraften like sakte, samtidig som du pisker konstant. Rør eggjevningen tilbake i suppen. Ha suppen på middels varme og rør rundt til den tykner. Fortsett til du synes den har passende konsistens. Smak til med salt og pepper.

Server suppen i dype skåler. Drypp over persilleolje og ha i krutonger.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i gourmetveggis. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Gourmetveggis for sene kvelder

  1. Tilbaketråkk: Om å spise opp maten sin og litt til | Grønne tanker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s