Om å spise opp maten sin og litt til

«Alt går ned i Tirrili,» sa vi da jeg var liten. Det viste til et dikt av André Bjerke om rotta Tirrili som spiser alt den kommer over, og det betydde at pappa spiste opp resten av middagen til den som ikke orket mer. Uten sammenligning forøvrig; rotta Tirrili hadde en ufyselig apetitt, mens pappa bare var flink som spiste opp maten vår.

Både Tirilli og pappa har dessverre gått ut på dato. Nå kaster vi maten vår. Faktisk kaster hver nordmann 58 kg spisbar mat hvert år, og 40 prosent av avfallet vårt er matavfall (Østfoldforskning). Det er altfor mye.

Her i huset gjør vi vårt beste for å redusere matavfallet. Nedenfor har jeg samlet sju tips til hvordan du kan gjøre det samme. Listen er inspirert av den fantastiske britiske nettsiden Love Food Hate Waste.

  1. Bruk handleliste og kjøp inn maten ukentlig og ikke annenhver dag.
  2. Putt så mye du kan i fryseren.
  3. Del opp store pakninger i mindre porsjoner som du fryser ned.
  4. Det er forskjell på best-før-dato og siste-forbruksdag-dato. Best før baserer seg på skjønn, siste forbruksdag er absolutt. Les mer her.
  5. Ha orden i kjøleskapet og plasser maten i riktig hylle så du vet hva som må spises opp.
  6. Legg maten i fryseren hvis du tror at du ikke rekker å spise maten i tide eller lag deg et deilig kveldsmåltid.
  7. Gratinér gamle ostebiter og kok opp vasne poteter til en god potetmos. Gammelt brød blir gode krutonger i salaten.

Vil du lære mer om hva som skjer med maten vi kaster, og hvordan vi kan begrense mengden matavfall? Les om prosjektet «Mat for 2011» og se filmsnutten «Kampen om Joulene»!

Dette innlegget ble publisert i grønne tips. Bokmerk permalenken.

2 svar til Om å spise opp maten sin og litt til

  1. Kristiane sier:

    På barnehagens sommerfest i går kom jeg med et hjertesukk over alle lompene som blir til overs nå i grillsesongen. Som regel går det 2-3 av hver pakke, så ligger de på benken og blir tørre. (Vel smaker det godt med lompe med smør og gjetost, men jeg føler ikke at dette er noe jeg kan drive og stappe i meg til stadighet.) Da tipset vår felles nabo meg om at tørre lomper fint kan erstatte brødsmulene når man lager kjøttkaker/-boller. Lurt!

  2. Bente sier:

    Det var en god idé! Ellers så varer jo lomper veldig lenge (skummelt lenge, egentlig), bare du oppbevarer dem i en lufttett pose. Her i huset fungerer de ypperlig som matpakkesnacks. Jeg har også fryst ned lompepakker, med stort hell.

    Velkommen hit, forresten🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s