Gourmetveggis: Deilige kontraster og gamle klassikere

Livet var logistikk, flytteesker, bæring, halvsur stemning, arbeidssomme kvelder og lite søvn. Det var mye kjedelig mat (med enkelte hederlige unntak), og hverdagsveggisambisjonene gikk helt åt skogen.

Så plutselig en dag var det annerledes. Livet ble lange frokoster med nykjøpte baguetter, oliventrær, høstfargede drueranker, utendørsmarkeder, innholdsrike og billige dagligvarebutikker og ikke minst mye ro. Og slik skal det være de nærmeste tre ukene. Vår lille familie befinner seg i Provence, nyter livet og enorme mengder god mat.

Inspirert av byens provencalske marked og en enormt lav kilopris på chèvre, har jeg dratt fram en av mine franske favorittretter:

Salade au chèvre chaud

1 salathode (men gjerne samme mengde blandet salat)
1/2 agurk
1/4 rødløk
1 avocado
6 dadler
1 neve hasselnøtter
300 g chèvre

Salaten rives i passelig store biter (hvis man river i stedet for å kutte med kniv, slipper man de kjipe, brune kantene på salaten). Agurk, rødløk og avocado kuttes i terninger. Fjern steinene fra dadlene, og kutt dem i strimler. Rist hasselnøttene noen minutter i tørr, varm stekepanne. Alt anrettes i en stor salatbolle eller på individuelle tallerkner.

Sett en tørr stekepanne (helst teflon) på høy varme på ovnen, og la den stå til den er rykende varm.  Ta den av varmen, legg i chèvren og la stå. Chèvren stekes da perfekt myk på ettervarmen i panna, og får en fin og gyllen stekeskorpe.

Salaten kan serveres med en ren oljevinaigrette, men om du har lyst på noe ekstra, er den veldig god med denne hasselnøttdressingen (fritt etter Familiekokeboka):

5 hasselnøtter (ristes sammen med hasselnøttene til salaten)
1 ss sukker
1 ss sherryeddik
2 ss olivenolje
hakkede urter (for eksempel basilikum, timian, estragon)

Kok opp sukker og eddik i en liten kjele, til sukkeret har løst seg opp. Ta av varmen og pisk inn olivenolje. Avkjøl litt. Ha i hakkede hasselnøtter og urter.

Smaker ekstra godt i provencalske omgivelser, men jeg håper det blir satt pris på hos deg også. Bon apétit!

Dette innlegget ble publisert i gourmetveggis. Bokmerk permalenken.

6 svar til Gourmetveggis: Deilige kontraster og gamle klassikere

  1. Jan Henrik sier:

    Det ser så latterlig godt ut!!! NAM!

  2. Randi sier:

    Dette har jeg lyst til å smake på, noen som inviterer?

  3. Christian Steel sier:

    Mye lite teit, ass… VI ANDRE ER IKKE I FRANKRIKE NÅ, GØRIL!!!

  4. Tonje Karenina Pettersen sier:

    Missunneliiiig!!! Ser utrolig digg ut:)

  5. Bente sier:

    @Jan Henrik og @mamma: Gled dere til fredag🙂
    @Christian og @Tonje: Jeg vet. Veldig misunnelsesverdig. Kan røpe at det antageligvis kommer en bloggpost fra et kokkekurs i Paris også – dere får stålsette dere😉

  6. Gøril sier:

    Jeg kan ikke annet enn å svare…: Tjihi🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s