Gourmetveggis: Ostegær’n

Ost… Her i huset er det få ting som står høyere på “ti-på-topp”-listen over matvarer. Når mannen i huset tenker på en ostevogn, får han stjerner i blikket. Ved synet av en ostevogn, blir han selvlysende (noe som er blitt kommentert av opptil flere kelnere). For undertegnede, er tanken på å måtte unngå ost over lengre tid nok til å fremkalle lettere panikkanfall (jeg klarte for eksempel ikke heelt å holde meg unna upasteuriserte oster under graviditeten). Sammen er vi over gjennomsnittet ostegærne. For noen år siden reiste vi til og med i ens ærend til en bitteliten by i Belgia for å spise en hel middag bestående kun av ost. Ostekunstneren Jacquy Cange’s lille restaurant “Que de fromage” anbefales varmt! Hmmm, ostekunstner, for et fantastisk yrke. Kanskje i mitt neste liv…?

Men ærlig talt: Finnes det noen bedre oppfinnelse? Ost er godt til frokost, godt til lunsj, godt til middag, godt til dessert, godt til kvelds, godt til nattmat. Godt alene, med brød, i salat, på pizza, på pasta, med grønnsaker, med kjøtt (fysj)… Litt ost i retten setter en ekstra spiss på måltidet og tilfører det lille ekstra. I tillegg gir ost en god, mettende følelse som varer. Derfor synes jeg det egner seg spesielt godt til vegetarmiddager, i hvert fall for dem av oss som ikke aspirerer til å bli veganere.

Dagens rett er en av mange mulige hyllester til ost, og er perfekt høstmat. Den skarpe smaken av roquefort balanseres perfekt av den runde, men samtidig kraftige smaken av spinat. Oppskriften er hentet fra boken “Provence – Vinen, maten og landskapet”.

Spinatterte med valnøtter og roquefort

Tertebunnen:
250 g mel
120 g smør
1 knivsodd salt
1 egg
1-2 ss vann

Smuldre smør og mel i en bolle. Tilsett salt, egg og vann og elt sammen til deigen er fast og blank. La den hvile i kjøleskapet 1/2 time. Kjevl ut deigen, og legg den i en smurt terteform. Prikk huller i bunnen med en gaffel, og la deigen avkjøles 1 time i terteformen før den stekes.

I mellomtiden lager du fyllet:
1/2 kg fersk spinat
150 g roquefort
3 egg
1 eggeplomme
30 g grovhakkede valnøtter
1 dl crème fraîche
20 g smør
salt og nykvernet pepper

Skyll spinatbladene godt og la dem tørke. Varm smøret i en kjele, og sauter spinaten til den faller sammen. Pisk sammen de tre eggene med en gaffel. Tilsett crème fraîche, og pisk videre. Smuldre roqueforten i grove biter oppi røra, og tilsett valnøttene. Smak til med pepper og salt (ikke for mye salt, fordi roqueforten er salt i seg selv). Bland godt.

Press ut all væten av spinaten og legg den oppå den avkjølte tertebunnen. Hell eggeblandingen med valnøtter og roquefot over spinaten. Pensle kanten av terten med eggeplomme pisket sammen med litt vann. Stek terten i ovnen på 210 grader i ca 20 minutter til kanten er gyllen. La den hvile på ettervarme i ovnen i 5 minutter før den spises.

Serveres med dijonsennep, og gjerne litt salat og godt brød. Bon apétit!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i gourmetveggis. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s