Gode iPad app-er for barn

Fra venstre: Tambar er et troll og Når alle sover. 

Storefrøkna var ikke gammel da hun skjønte hvordan iPhonen fungerer. Den har et brukergrensesnitt som er veldig intuitivt, også for barn. Det samme gjelder iPad. Jeg liker godt når nye dingser gir «gamle» medier som bøker og spill nye muligheter. Spesielt hvis det er utført på en elegant og, i dette tilfellet, barnevennlig måte.

Tambar er et troll er skrevet av Tor Åge Bringsværd, med illustrasjoner av Lisa Aisato. Du kan velge å lese høyt for barnet selv, eller barnet kan høre forfatteren lese. Begge deler fungerer veldig fint. Illustrasjonene til Aisato er nydelige og gjør seg virkelig i dette formatet.

Når alle sover er skrevet av Nicoali Houm og illustrert av Rune Markhus. Det er den magiske historien om Boba som ødelegger og Lille Fetir Lutemann som reparerer. Storefrøkna på fem år liker den veldig godt. Mammaen på 32 kjenner på den vonde følelsen det er når én står alene mot alle; Boba er virkelig et misforstått monster. Illustrasjonene er detaljerte og like merkelige som historien.

Øverst fra venstre: Disney Fairies og Sound Touch. 
Nederst fra venstre: Hjulene på bussen og Cut the Rope. 

Disney Fairies ble umiddelbart en hit hos femåringen. Jeg var skeptisk (kommersiell, rosa jentegreie), men ble faktisk overbevist. Grafikken er utrolig flott; feene beveger seg gjennom de fire årstidene og skal løse enkle oppgaver underveis. Du kan også se filmsnutter. Merk: Storefrøkna spiller ikke dette spillet alene – til dét er det for avansert. Men jeg spiller det altså gjerne sammen med henne!

Sound Touch er lillefrøknas favoritt. Konseptet er veldig enkelt; trykk på ikonet og du får frem et bilde med tilhørende lyd. Det er forskjellige kategorier; husdyr, eksotiske dyr, fugler, instrumenter og transportmidler. Lillefrøkna er ett år og klarer fint å navigere rundt i spillet, selv om hun tidvis blir litt overivrig 😉

Hjulene på bussen består av sangen, illustrasjoner av situasjoner fra sangteksten og enkle puslespill. Ikke veldig avansert, altså, men enkel moro er det.

Cut the Rope handler om å skaffe en liten, søt frosk nok mat. For å få til det må du tenke logisk og kutte tråden som maten er festet i. Vi spiller det sammen med storefrøkna og diskuterer oss frem til ulike løsninger. Det er gøy å se hvordan hun tenker litt mer avansert for hver gang vi spiller det. Morsomt for både store og små!

Barnevakten har også anbefalt apper for de yngste. Har du noen favoritter?

Oppdatering 11.09.11: Se kommentarfeltet for flere gode tips fra KristinB, Arve, Inger-Lise og Kristine!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i barn, bøker. Bokmerk permalenken.

12 svar til Gode iPad app-er for barn

 1. KristinB sier:

  Hei!
  Snubla innom via Mammadamen, første gang jeg er her 🙂 Liker godt å få nye tips til barneapper, så takk for det!

  Sound Touch er en av våre favoritter også, det er min 3 1/2-åring som bruker den og jeg anbefaler den til alle mellom ett og fire-fem år. Kjempefin som utgangspunkt for samtaler om de ulike temaene 🙂

  Tozzle er et puslespill som spilles masse her, veldig mange alternative spill og alle med fine lyd- og bevegelseseffekter. Fra 2 1/2 år sånn ca.

  Egg er søt og enkel – man kakker på et egg og ser hvilket dyr som kommer ut, og Look Baby kan underholde de aller minste.

  Intro to Math er Montessoribasert og introduserer mengde og tall opp til 5 på en fin måte.

  Absolutt øverst på favorittlista ligger Toca Boca (bruk det som søkeord) sine spill, de er bare herlige alle sammen og jeg gleder meg stort hver gang det kommer et nytt!! Tea Party for eksempel, hvor man dekker til teselskap med duk, lys, saft og kaker – for så å spise kakene og vaske opp til slutt…sett bamsene rundt iPaden og kos dere! De har også et robotspill hvor man bygger enkle roboter, et frisørspill hvor man kan klippe, farge og på magisk vis vokse ut nytt hår, samt flere andre…jeg anbefaler alle! Nydelig grafikk og behagelige lyder/musikk også.

  Kos dere! Klem fra KristinB

 2. Bente sier:

  Hei KristinB! Tusen takk for innspill! Her var det mye nytt som jeg ikke har vært borti før. Vi gleder oss til å teste ut 🙂

 3. iPad Apps sier:

  Hei Bente!

  Henie Onstad Kunstsenteret har gitt ut en gratis puslespill app for barn, basert på Dubuffet utstillingen nylig. Morsomt både for små og store denne 🙂
  http://www.ipad-apps.no/gratis-ipad-pusle-spill-for-barn-fra-henie-onstad-kunstsenter/

  Forøvrig takk for mange gode anbefalinger, her er det flere som skal testes 🙂

  Arve

 4. Inger-Lise sier:

  Hei Bente.
  Takk for gode tips. Alltid gøy med noen nye spill. 🙂
  Trygg trafikk har et gratis spill som Kasper synes er ganske gøy. Det har 4 forskjellige oppgaver i litt forskjellige sjangre. Spillet «fornyer» seg dessverre ikke, så det blir det samme om igjen og om igjen, men han har ikke gått lei enda. 😉
  Klem IL

 5. Bente sier:

  Arve (iPad Apps): Takk for tipset! Jeg har allerede prøvd Dubuffet-puslespillet for voksne, og det var jo fin-fint 🙂

  Inger-Lise: Det skal vi teste ut! Takk!

 6. Kristine Pedersen sier:

  Hei Bente. Søkte etter gode apps for barn og kom inn på sida di. Jeg har et tips: en ny, norsk iPad app for 3-6 åringer ca. Artig kulerammeprinsipp med veldig søte illustrasjoner. Lærerik.

  http://itunes.apple.com/us/app/mini-abacus-fun-easy-learning/id477433657?mt=8&ign-mpt=uo%3D4

 7. Bente sier:

  Takk, Kristine! Det var et godt tips 🙂

 8. flars sier:

  Bogga Alfabet, heter en annen super, norsk app for små barn som skal lære alfabetet. Fargelegg og lytt til bokstavene som forvandles til kjøleskapsmagneter som man kan stable sammen til enkle ord, for så å ta bilde av kunstverket. 🙂

  http://itunes.apple.com/no/app/bogga-alfabet-norsk/id525216267

 9. Bente sier:

  Takk for tipset! Den var ukjent for meg.

 10. Sigrid sier:

  Bibbi og Bobbo – God natt, er en søt natta-bok for de minste. Barna kan trykke på det man ser, mens forfatter forteller.

  Her er den:
  http://itunes.apple.com/no/app/bibbi-og-bobbo-god-natt/id544000838?mt=8

 11. Sigrid sier:

  Her er en til… Dyrene på landet, er en app som helt sikkert alle barn synes er morro. Velg mellom flere tradisjonelle gårdsdyr, hør dyrelyder, lær navnene og i tillegg hvordan de staves. Finnes til både iPad og iPhone!

  Du finner den her: https://itunes.apple.com/us/app/dyrene-pa-landet/id571440378?ls=1&mt=8

 12. Bente sier:

  Dette innlegget lever sitt eget liv! Takk for tipsene, Sigrid! Kanskje på tide at jeg lager en oppfølger til denne snart, ser at iPad-bruken til jentene (nå snart 3 og 7) har endret seg en del.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s