Det er snart for sent for Troy Davis

Jeg husker det utrolig godt. Samlingene om kvelden. Appellene på morgenmøtene. Underskriftskampanjer. Planlegging av fakkeltog. Mobiliseringen. Og så: beskjeden om at de hadde henrettet ham. Selv om han ble dømt til døden mens han bare var 16 år og fremdeles et barn. Selv om han av flere psykiatere ble regnet som tilbakestående. Selv om han hadde hatt en svært traumatisk barndom.

Øye for øye, tann for tann.

På et annet kontinent, tusenvis av mil unna death row og henrettelsesrommet, gikk 100 norske ungdommer i fakkeltog. Fra folkehøyskolen, med politieskorte over Drammens-brua, til Bragernes torg. Vi skulle ha sendt en siste appell til amerikanske myndigheter om å spare livet hans. I stedet ble det en sterk markering av at nok et liv var tapt.

For Troy Davis er det fremdeles ikke for sent.

«I 1991 ble Troy Davis dømt til døden for drapet på en politimann. Det finnes ikke noen fysiske beviser mot ham. Davis ble derfor utelukkende dømt på grunn av vitneutsagn. Syv av de ni opprinnelige vitnene har trukket sine utsagn og flere har antydet at politiet presset dem til å vitne mot Troy Davis.

Troy Davis har hele tiden hevdet at han er uskyldig dømt og forsøkt å få gjenopptatt saken flere ganger. Høyesterett avviste nylig anken hans og mente at han ikke «i en tilstrekkelig grad klarte å renvaske seg selv, selv om det var litt tvil rundt hans skyld og saken mot han ikke var helt vanntett».

Til tross for dette velger nå altså myndighetene å gå frem med henrettelsen. Nå er det kun The Board of Pardons and Paroles som har myndighet til å stanse henrettelsen og omgjøre dødsdommen.» (Kilde: Amnesty Norge)

Amnesty International krever at henrettelsen av Troy Davis stanses. Du kan støtte deres sak ved å gå inn på deres nettsider, signere aksjonen og følge deres oppfordringer til videre engasjement.

Men det haster – den foreløpige datoen for henrettelsen av Davis er satt til den 21. september.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i engasjement, historier. Bokmerk permalenken.

2 svar til Det er snart for sent for Troy Davis

  1. Takk for stekt innlegg, Bente. Det er stort engasjement for Troy Davis i Norge og resten av verden. Nå håper jeg av hele mitt hjerte at myndighetene i Georgia lytter og stopper henrettelsen.

  2. Bente sier:

    Randi: Jeg leser på nettsidene deres nå at Davis ikke ble benådet, og at henrettelsen vil gå som planlagt (http://www.amnesty.no/aktuelt/flere-nyheter/troy-davis-blir-ikke-ben%C3%A5det). Jeg har ikke ord. Takk for at dere har stått på på vegne av så mange.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s