Vår tur til å kildesortere


Illustrasjon: Recycle Love fra jengersnaps

Endelig er det vår tur! Helt siden Oslo startet med utvidet kildesortering høsten 2009 har jeg ventet. Og ventet. Jeg har med misunnelse sett venner og familie ta i bruk ordningen. Jeg har mast på Oslo Ren for å få vite når det skulle bli vår tur.

Og i dag starter vi! Vi har (for lengst) gått til innkjøp av ekstra avfallsbeholdere og jeg har forberedt familien i ukevis (de vil antageligvis påstå i månedvis, om ikke årevis) på hva som skal skje.

Men hvorfor denne entusiasmen? Vel, jeg er av den typen som tror på at vi må gå både de små hverdagsskrittene, og ta de store byksene, for å nå målet om en bedre verden. Kildesortering og gjenvinning er sånne små skritt som til sammen utgjør en stor forskjell. Visste du for eksempel at råstoff som er basert på avfall har lavere bruk av energi enn nyutvunnede råstoffer? Eller at man sparer to kilo olje ved å gjenvinne en kilo plast? Eller at glass- og metallemballasje kan gjenvinnes uendelig mange ganger?

Så nå setter vi i gang. Det var jammen meg på tide.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan det er å være kildesorterende småbarnsmorLOOP-bloggen. Og her er noen nyttige lenker hvis du vil lære mer om kildesortering og gjenvinning:

Kildesorteringsguide på nettet
Smarte kildesorteringsløsninger
LOOP Miljøskole

PS: Hverken min arbeidsgiver eller andre har betalt meg for å skrive dette innlegget. Jeg er oppriktig entusiastisk 🙂

Dette innlegget ble publisert i engasjement, grønne tips, kildesortering. Bokmerk permalenken.

6 svar til Vår tur til å kildesortere

 1. Nancy sier:

  Dette er skikkelig bra, Bente! (Som arbeidsgiver kan jeg bekrefte at innlegget er skrevet på fritiden og helt uten godtgjørelser eller annet!)

 2. Kristiane sier:

  Vi har drevet rekognosering på kildesorteringsavfallsbøttesystem en stund nå. På IKEA i dag falt følgende usannsynlige setning fra min munn: «- Jeg liker den fra Clas Ohlson best.» (!!! Butikken jeg ellers _hater_.) Så nå har vi skaffet oss et trebøtterssystem, og må finne på noe lurt med papiret. Vi vurderer ellers sterkt å kjøpe kompostbinge, hva tror du om det? (Kanskje det er egenprodusert jord som skal til for å få fart på bærbuskene?! ;))

 3. Bente sier:

  Nancy: 🙂

  Kristiane: Clas Ohlson sin løsning er sikkert bra! Vi har IKEA (default hos oss) og tror nok det skal funke fint. Jeg vurderte kompostbinge for noen år tilbake, og gikk til og med på kurs i regi av Grønn Hverdag, men lot det være av to grunner. For det første er det en del jobb å få det til å fungere, man må være dedikert til oppgaven, og gjerne dele bingen med en annen husstand for å generere nok matavfall (vi kunne jo delt med dere, men det var før dere flyttet opp i høyden…). For det andre visste jeg at Oslo skulle begynne med kildesortering og gjenvinning av matavfall om ikke så lenge, og tenkte at da går jo matavfallet til noe nyttig på den måten. Men når alt det er sagt, så er jeg sikker på at kompostbinger produserer ypperlig jord! Og lillefrøkna vår lengter veldig tilbake til den tiden det var bær på buskene deres 😉

 4. smileull sier:

  Jeg blir så glad når folk kildesorterer med iver og glede! Virkelig, virkelig glad! Og var veldig fornøyd da kommunen endelig startet å gjøre det hos oss (for selv om jeg hadde fått generalforsamlingen i borettslaget til å vedta det fikk styret naturligvis aldri somlet seg til å iverksette sorteringen… Argh!)

  Angående dukkehuset har jeg ikke så mange konkrete tips, tror jeg, annet enn at det bare er å finne frem fine papir (gjerne gamle!) og målebånd (linjal ble vanskelig, jeg prøvde) og sette i gang! Jeg brukte bare limstift til å feste. 🙂 Åja, og en ting til: Hvis du tegner opp på baksiden av papiret, husk å speilvende. 😉 Det glemte jeg på det ene rommet!

 5. lirosa sier:

  Det var jammen på tide, har syntes det var litt rart de gangene jeg har vært på besøk hos venner som ikke har det. Det er mye å ta tak i så alt vi kan bidra med av små ting i hverdagen er bra.
  Ha en fin kveld så kikker jeg innom igjen i den flotte bloggen din:-)

 6. Bente sier:

  Smileull: Takk for gode tips! Mulig jeg skrider til verket i helgen.

  Lirosa: Ja, det var på tide! Takk for at du stakk innom og velkommen tilbake 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s